Perfecte wenkbrauwen verven: leer het zelf!

zelf wenkbrauwen verven tips

Een goed stel wenkbrauwen zijn een belangrijk onderdeel van je gezicht en kunnen je uitstraling enorm veranderen. Als je geen zin of tijd hebt om dagelijks je lichte wenkbrauwen te tekenen, kun je je wenkbrauwen ook zelf verven, gewoon thuis. In deze blog vind je een aantal handige tips om perfecte wenkbrauwen te verven.

Zelf je wenkbrauwen verven

Laten we beginnen met dit: zelf je wenkbrauwen verven is geen hogere wiskunde en het is een klusje wat je echt gemakkelijk thuis kunt doen. Het is een vaardigheid die je jezelf prima kunt aanleren, wat je zomaar flink wat euro’s kan besparen. En vind je het toch spannend om het bij jezelf te doen? Je kunt je natuurlijk ook door een vriendin, zus of moeder laten helpen! Voordat je begint met het verven van je wenkbrauwen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

1. Kies de juiste kleur

Je wenkbrauwen zijn een heel bepalend onderdeel van je gezicht en uitstraling. Te lichte wenkbrauwen maken je gezicht flets of uitdrukkingsloos (grote kans dat dit ook de reden is dat je ze graag wilt verven) maar te donkere wenkbrauwen zijn vaak onnatuurlijk. Als het de eerste keer is dat je je wenkbrauwen verft, kun je beter eerst een wat lichtere tint nemen en niet gelijk de donkerste verf nemen. Liever een mooi resultaat in een paar stappen dan in een keer een paar weken met lelijke wenkbrauwen rond moeten lopen!

Hoe bepaal je de juiste kleur wenkbrauw verf?

Bij het uitzoeken van de juiste kleur wenkbrauw verf kun je het beste kiezen voor een kleur die jouw haarkleur complimenteert en natuurlijk oogt. Hieronder vind je een paar handige tips.

  • Blond haar: kies een kleur die één tot twee tinten donkerder is dan je natuurlijke haarkleur.
  • Bruin haar: Ga voor een kleur die overeenkomt met je eigen haarkleur of een tint lichter, kijk hierbij vooral naar je haarkleur bij de haarwortels. 
  • Zwart haar: Kies liever een donkerbruine tint in plaats van zwart om harde lijnen te voorkomen.
  • Rood haar: Neem een kleur met een warme ondertoon, zoals kastanjebruin. Je wenkbrauwen rood verven is lastig omdat de kleur moeilijk precies als je haar te krijgen is en rood geverfde haren veel onderhoud nodig hebben.

Let er sowieso altijd op dat je een speciale wenkbrauw verfkit koopt. Normale haarverf kan te sterk werkende stoffen bevatten die gevaarlijk kunnen zijn voor het gevoelige gebied rond je ogen. 

2. Bereid je wenkbrauwen en huid goed voor

Voordat je begint met het aanbrengen van de verf, is het handig je huid en wenkbrauwen goed voor te bereiden.

Doe dit voordat je je wenkbrauwen gaat verven:

  • Reinig je gezicht goed met een milde reiniger en maar de haren en huid goed droog.
  • Bescherm de omliggende huid. Dit kun je doen door een dun laagje vaseline of andere vette crème aan te brengen rondom je wenkbrauwen. Doe dit gemakkelijk met een wattenstaafje of een klein penseeltje. De vaseline zorgt ervoor dat de verf niet in je huid trekt.
  • Lees de handleiding van je wenkbrauw verf goed door en zorg ervoor dat al je benodigdheden klaarstaan.

3. Zelf je wenkbrauwen verven

Als je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om je wenkbrauwen ook echt te gaan kleuren. Zorg dat je dit doet in een goed verlichte ruimte, zodat je goed kunt zien wat je doet.

  1. Borstel je wenkbrauwen met een schoon wenkbrauwborsteltje in de vorm die je voor ogen hebt.
  2. Breng de verf aan met een klein, schuin kwastje om de verf gelijkmatig aan te brengen. Begin bij de aanzet van je wenkbrauwen en werk voorzichtig naar de uiteinden toe. Zorg dat alle haartjes goed in de verf zitten en probeer zo min mogelijk verf op de huid te smeren.
  3. Zet een timer. Afhankelijk van je wenkbrauw verf ga je het nu laten intrekken. Meestal duurt het zo’n 5 – 15 minuten. De inwerktijd is ook afhankelijk van hoe donker je de wenkbrauwen wilt hebben.

Tip: Liever iets korter inwerken en te lichte wenkbrauwen dat te lang laten zitten en een paar weken met het heftige resultaat rondlopen!

4. De verf verwijderen

Als de inwerktijd voorbij is, kun je met een vochtig wattenschijfje de verf voorzichtig van je wenkbrauwen vegen. Werk hierbij altijd van binnen naar buiten. Om overtollige verfresten en vaseline te verwijderen, reinig je de huid weer met een milde reiniger. Tot slot breng je een hydraterende crème aan op de huid rondom de wenkbrauwen.

5. Goede nazorg voor een beter en langduriger resultaat

Als je je wenkbrauwen hebt geverfd, is het belangrijk ze goed te verzorgen om de kleur langer mooi te houden. Vermijd dan ook altijd harde producten zoals agressieve reinigers en exfoliërende producten op je wenkbrauwen omdat deze de kleur kunnen vervangen. Wenkbrauwen zijn natuurlijk haartjes en haartjes groeien vanuit een gezonde huid. Zorg dus ook goed voor de huid rondom de wenkbrauwen. Smeer een hydraterende crème en verzorg de haartjes van de wenkbrauwen zelf met een verzorgende en voedende olie. 

Veelgestelde vragen over wenkbrauwen verven

Moet je eerst een proef doen voordat je je wenkbrauwen gaat verven?

Het is altijd wijs om, wanneer je een nieuw product gaat gebruiken, een patchtest te doen om eventuele allergische reacties te voorkomen. Gebruik een klein beetje verf en smeer dat op de binnenkant van je pols of elleboog. Zie je na 24 uur geen reactie? Dan kun je de wenkbrauw verf zonder problemen gebruiken. Wil je niet steeds een test doen? Probeer dan zoveel mogelijk dezelfde producten te gebruiken. 

Hoelang blijft wenkbrauwverf zitten?

Gemiddeld blijft wenkbrauwverf zo’n 4 tot 6 weken goed zichtbaar. De kleur wordt vanzelf minder. Je kunt er zelf beslissen wanneer je je wenkbrauwen weer een touch-up wilt geven. 

Moet je je wenkbrauwen van tevoren of juist na het verven epileren?

Door epileren wordt de huid gevoelig en kan er een reactie ontstaan met de verf. Het is dus verstandiger om eerst de wenkbrauwen te verven en daarna te epileren. Een bijkomend voordeel hiervan: de haartjes zijn door de verf beter zichtbaar en dus makkelijker te epileren!

Hoe kun je wenkbrauwverf van je huid verwijderen?

Als je per ongeluk toch verf op je huid hebt gekregen, kun je dat direct verwijderen met een vochtig wattenschijfje of met wat vaseline. Als je verf er toch al wat langer zit, kun je ook een tint-remover gebruiken. 

Meer GlamGuide