Waarom wordt Zara geboycot?

Waarom wordt Zara geboycot?

Stel je voor: je scrolt door je Insta-feed voor je dagelijkse dosis fashion inspiratie en bam – daar is het. Een advertentie van Zara die meer weg heeft van een politiek statement dan van een fashion shoot. Mannequins zonder armen, beelden in witte lakens gewikkeld – het lijkt wel een scène uit een kunstfilm, maar dan minder chic. En opeens is het #BoycottZara wat de klok slaat. Wat is er aan de hand in modeland?

Zara’s misstap

Dus, wat gebeurde er precies? Zara, het Spaanse mode-imperium dat bekend staat om zijn trendy kleding tegen betaalbare prijzen, lanceerde een campagne die… nou ja, laten we zeggen, nogal gevoelig lag. De beelden van de campagne leken sprekend op foto’s van lijken gewikkeld in witte lijkwaden – iets wat bij velen onmiddellijk beelden opriep van conflicten in de Gazastrook. Niet echt de vibe die je wilt neerzetten met een nieuwe kledinglijn, toch?

Boycot oproepen: van social media tot de straten

De reactie op sociale media was snel en meedogenloos. Met duizenden boze reacties, veelal vergezeld van Palestijnse vlaggen, was de hashtag #BoycottZara al snel trending. Maar het bleef niet bij online ophef. De boycotoproepen verspreidden zich als een lopend vuurtje en raakten een gevoelige snaar bij een breed publiek.

Embed from Getty Images

Zara’s antwoord: Too Little, Too Late?

In een poging de boel te sussen, trok Zara de campagne terug en bood excuses aan op Instagram. Maar de schade was al aangericht. Veel mensen vonden de verontschuldiging te laat en niet oprecht genoeg. Zara beweerde dat de collectie al in juli was bedacht en de foto’s in september waren genomen, maar dat deed weinig om de gemoederen te bedaren.

Wanneer mode en politiek botsen

Dit debacle van Zara is niet alleen een les in wat niet te doen in de mode-industrie, maar ook een voorbeeld van hoe gevoelig politiek en mode met elkaar verweven zijn. In een tijd waarin sociale media de wereld kleiner maken, worden merken steeds vaker verantwoordelijk gehouden voor hun acties en de boodschappen die ze – bewust of onbewust – de wereld in sturen.

De impact van een hashtag

Wat begon als een simpele advertentie, veranderde al snel in een wereldwijde discussie over politieke gevoeligheid en de verantwoordelijkheid van merken. De kracht van een hashtag in deze digitale tijdperk moet niet onderschat worden. #BoycottZara werd niet alleen een oproep tot actie, maar ook een platform voor discussie en bewustwording.

Een patroon van controverse

Dit is overigens niet de eerste keer dat Zara onder vuur ligt. Vorig jaar kwam het merk al in opspraak toen de leider van hun franchise in Israël een evenement organiseerde voor een ultranationalistische politicus. Het lijkt erop dat Zara’s marketingteam nogal een handje heeft van het maken van discutabele keuzes.

De toekomst van Zara na de boycot

Waar gaat Zara heen vanaf hier? Zullen ze leren van deze blunder en voorzichtiger zijn in de toekomst, of blijven ze controversiële golven maken? Eén ding is zeker: in een wereld waar elk beeld en elke campagne onder een vergrootglas ligt, kunnen modegiganten als Zara het zich niet veroorloven om ongevoelig te zijn voor de wereld om hen heen. Eerder werd het designermerk Balenciaga geboycot vanwege een campagne.

Meer GlamGuide