Balenciaga’s controversiële campagne van 2022: waar ging het mis?

Wordt Balenciaga nog steeds gecanceld?

In 2022 kwam het gerenommeerde modemerk Balenciaga onder vuur te liggen na het lanceren van een advertentiecampagne die door velen als aanstootgevend werd beschouwd. Het was niet zomaar een kritiek; de sociale mediastorm die erop volgde, zorgde voor een duidelijke roep om de campagne stop te zetten. Hoewel Balenciaga uiteindelijk aan deze oproep gehoor gaf, zullen de gevolgen van deze gebeurtenis waarschijnlijk nog lang in de modewereld voelbaar zijn. Wordt Balenciaga nog steeds gecanceld?

Waarom wordt Balenciaga gecanceld?

Wat maakte deze campagne zo schokkend voor velen? Hier zijn enkele redenen waarom Balenciaga in opspraak kwam en het middelpunt werd van zo’n grote boycot-actie:

  1. Seksueel suggestieve beelden: De kritiek spitste zich vooral toe op de beelden van kinderen in kleding die voor velen overkwam als ongepast en seksueel suggestief. Dit riep terechte zorgen op over de veiligheid en het welzijn van kinderen.
  2. Ontbreken van excuses: In plaats van onmiddellijk begrip en empathie te tonen, bleef Balenciaga initieel stil, wat door velen werd geïnterpreteerd als een gebrek aan respect en verantwoordelijkheid.
  3. Een controversieel verleden: Dit was niet de eerste keer dat Balenciaga de wenkbrauwen deed fronsen. Voor sommigen was deze campagne slechts een toevoeging aan een groeiende lijst van dubieuze beslissingen van het merk.

Cancelcultuur en designermerken

Het fenomeen van de cancelcultuur is zowel gecompliceerd als krachtig, met verschillende mensen die om uiteenlopende redenen besluiten om merken of producten ‘af te schrijven’. In het geval van Balenciaga leidden de provocerende aard van de campagne, een perceptie van onverantwoordelijkheid en een beladen historie tot de massale kritiek. Wat het ons leert, is dat merken in deze tijden van sociale bewustwording en razendsnelle communicatie voorzichtig en bedachtzaam moeten opereren.

Hoe nu: Wordt Balencia nog steeds gecanceld?

Het lot van Balenciaga na hun controversiële campagne blijft enigszins onduidelijk. Terwijl een groot aantal trouwe fans het merk nog steeds omarmt, hebben sommigen besloten het merk te boycotten en zelfs hun designer items van het merk weg te gooien en te vernietigen.

Uiteindelijk ligt het besluit bij jezelf. Met veel luxe modemerken op de markt, is er voldoende keuze voor diegenen die een merk zonder schade aan het imago willen ondersteunen. Het gaat er uiteindelijk om wat voor jou persoonlijk goed voelt!

Meer GlamGuide