Wat betekent karaat? Het verschil tussen 9, 14, 18, 22 en 24 karaat goud

Wat is het verschil tussen 9, 14, 18, 22 en 24 karaat goud?

Goud. Al eeuwenlang een symbool van rijkdom, macht en schoonheid. Van koninklijke kronen tot chique sieraden. Maar wanneer je overweegt om gouden sieraden te kopen of gewoon nieuwsgierig bent naar dit glanzende metaal, heb je je wellicht afgevraagd wat het verschil is tussen 9 karaat, 14 karaat, 18 karaat, 22 karaat en 24 karaat goud. Wij leggen je het verschil uit!

Wat betekent ‘karaat’ in de wereld van goud?

Voordat we ingaan op de verschillen tussen de karaatnummers, is het essentieel om te begrijpen wat ‘karaat’ betekent. Karaat is een maateenheid die het gehalte van puur goud in een legering aangeeft. In zijn puurste vorm is goud 24 karaat. Dit betekent dat als een sieraad als 24 karaat goud wordt bestempeld, het volledig uit puur goud bestaat.

9 Karaat Goud

Samenstelling: 9 delen goud en 15 delen andere metalen, wat neerkomt op 37,5% puur goud.

9 karaat goud is een betaalbaardere optie voor gouden sieraden. Door de mix met andere metalen is het minder kostbaar maar ook duurzamer dan puur goud. Het is hierdoor een sterk metaal. In Nederland is er – in vergelijking met andere (Europese) landen iets aparts aan de hand met 9 karaat goud. Deze karaatsoort mag in Nederland namelijk niet verkocht worden als echt goud, omdat het een (te) lage hoeveelheid puur goud bevat. Dit goudgehalte kom je dan ook een stuk minder tegen in ons land. Vintage sieraden zijn wel vaker van 9 karaat goud.

Het heeft vaak een lichtere tint en kan bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken als het andere metalen bevat waarvoor ze gevoelig zijn.

14 Karaat Goud

Samenstelling: 14 delen goud en 10 delen andere metalen, wat neerkomt op 58,3% puur goud.

14 karaat goud is een van de meest populaire keuzes voor sieraden. Het biedt een mooie balans tussen kleur, duurzaamheid en prijs. De goudtint is rijker dan 9 karaat, maar het is nog steeds duurzamer dan de hogere karaatnummers dankzij de sterke legering.

18 Karaat Goud

Samenstelling: 18 delen goud en 6 delen andere metalen, wat neerkomt op 75% puur goud.

18 karaat goud straalt luxe uit. Met een diepere gouden kleur dan 14 karaat, maar nog steeds gemengd met andere metalen voor sterkte, is het een uitstekende keuze voor verlovingsringen en andere luxueuze sieraden.

22 Karaat Goud

Samenstelling: 22 delen goud en 2 delen andere metalen, wat neerkomt op 91,7% puur goud.

22 karaat goud nadert de puurheid van goud. Het heeft een rijke, verzadigde gouden kleur. Omdat het zo’n hoog goudgehalte heeft, is het ook zachter dan de lagere karaatnummers. Dit maakt het minder ideaal voor dagelijkse sieraden die veel slijtage kunnen ondergaan, maar perfect voor speciale gelegenheden. Sieraden van 22 karaat goud zijn dus niet geschikt om dag in dag uit te dragen, en om mee te slapen.

24 Karaat Goud

Samenstelling: 100% puur goud.

De crème de la crème van goud. 24 karaat goud is puur goud. Het is diepgeel en zacht, waardoor het erg gevoelig is voor krassen en deukjes. Vanwege zijn zachtheid is het vaak gereserveerd voor speciale sieraden of wordt het gebruikt in een legering met andere metalen om het sterker te maken. Of het wordt gegoten in een goudstaafje om als waardevaste investering te houden.

Meer GlamGuide